Duitsland heeft geen tot weinig last van de Energiewende.
Duitsland blijft een koploper op het gebied van zonne-energie. Regelmatig verkopen ze hun zonne-energie al aan het buitenland. De ‘deskundige’ zagen veel heuvels op de weg, maar Duitsland heeft als eerste de weg gebaand, zodat andere landen kunnen volgen.
U kent de verhalen ondertussen wel. Het netwerk kan de fluctuatie in de energielevering niet aan. Dit zou komen door zonne-energie en windenergie. Het is dan wel vreemd dat een grote voorstander van zonne-energie Duitsland een steeds lagere storingsduur heeft dan in 2006. Het is zelfs zo dat de gemiddelde stroomstoring ongeveer 12,28 minuten was in 2014 bij de eindgebruiker in tegenstelling tot 2013 waar het meer dan een kwartier is. In vergelijking met gas en licht leveranciers uit Nederland had Nederland in 2013 een gemiddelde onderbreking van 79 minuten per klant.
Als het dus in Duitsland kan, in de rest van Europa ook.
Duitsland vindt dat dit excuus dus niet meer standhoud om de reguliere energiecentrales in werking te moeten houden. Er is natuurlijk hard gewerkt door de netwerkbeheerders om de fluctuerende energielevering op te kunnen vangen met hun netwerken. Alle ‘deskundige’ zeiden dat het moeilijk zou worden in Duitsland om zonne-energie tot stand te kunnen brengen door het gebrek aan ‘slimme’ netwerken. Zolang men denkt dat, omdat de opgewekte energie nog niet op te vangen is op grotere schaal, dat de kolen- en gascentrales nog als reserve capaciteit moeten leveren. Echter wordt in Duitsland al geregeld meer zonne-energie geproduceerd dan dat het verbruik is. Deze surplus wordt dan weer verkocht aan het buitenland. Dit kan omdat de energienetwerken internationaal goed aan elkaar verbonden zijn. Nederland krijgt energie van buitenaf geleverd door Noorwegen en Duitsland.
Leave a Reply