Het is weer eens zover. ‘Studies’
De laatste tijd is er veel ophef over een Amerikaanse/Duitse studie. Grote windparken zouden 70-80% minder energie opleveren dan men verwacht. Overal beginnen gelijk protesten te klinken. Echter, gelukkig zijn er ook praktijkvoorbeelden in plaatst van modellen. In vergelijking tot de energiestudie kunnen we Denemarken nemen.
De hypothese
De researchers van het Max-Planck instutuut stelt op basis van berekeningen dat een windturbine slechts 1 watt/m2 zou kunnen opwekken. Dit wordt gelijk groot in het nieuws besproken, dat het windpark in Borsele 80% minder energie opwekt. Maar zouden we niet eens kijken naar een praktijkvoorbeeld in plaats van alleen berekeningen.
Ja, windmolens verzwakken de wind, waardoor weer ruimte nodig is om de windkracht weer toe te laten nemen. Een optimale windmolen kan tot 60% van de windkracht overzetten in energie. Maar de ruimtes tussen de wieken is gemiddeld 400m tot 800m van elkaar af. Dit zou voldoende moeten zijn om de wind weer op kracht te laten komen. Het ging dus om de ‘schaal’ volgens de onderzoekers uit de VS. Zij modelleerde windparken van verschillende formaten. Hoe groter het windpark, hoe moeilijker het wordt om de wind weer op krachten te laten komen. De grens zou ongeveer moeten liggen bij een grens van een windmolenpark met doorsnede van 5km. Dit is echter geen absolute grens. Het windmolen park bij Borsele is groter dan deze stelling en het zou dus in effect moeten zijn voor de studie.
Waarom het niet zo is
Gelukkig is de praktijk er ook nog. Denemarken heeft een windpark wat groter is dan wat bij Borsele gepland is. Dit park is nu twee jaar in gebruik en heeft naar zeggen bijna 4000 GWh aan stroom geleverd. Met een simpele berekening is dus te berekenen dat het windpark 49% van de tijd op volvermogen draait. Misschien moeten we maar niet vergeten dat veel Amerikaanse studies gefinancierd worden door de olie-industrie.
Waar steken wij energie in?
Dit soort nieuwsberichten dat de groene energie initiatieven niet zouden werken zorgt er dus weer voor dat Nederland geen stappen maakt in de goede richting. De Nederlandse regering moet voor 2020 meer dan 25% minder CO2 moet uitstoten. Zelfs de rechter heeft nu een uitspraak gedaan dat de politiek er iets aan moet doen. De VVD wilt hier dus weer tegen in beroep gaan. Als we eens minder zouden discussiëren en meer tijd zouden besteden aan innovatieve ideeën, kunnen we het misschien wel eens halen. We kunnen een voorbeeld nemen aan Duitsland die op sommige dagen meer zonne-energie produceren dan dat er afgenomen wordt. Dit terwijl er gezegt wordt dat het netwerk het niet aan zou kunnen.
Hoewel de meeste CO2 uitstoot bij de industrie ligt kunnen we zelf allemaal een steentje bijdragen. Denk aan carpoolen en groene energie contracten afsluiten bij de energieleveranciers. Via deze tool kunt u zien welke mogelijkheden er zijn voor groene energiecontracten.
Leave a Reply